top of page
Sök
  • Skribentens bildMoa

De stigande förväntningarnas missnöje

“Om jag bara hade en veckas semester till. Om jag bara hade x-tusen mer i lön. Om jag bara hade den där bilen. Om jag bara hade en lite bättre aktieportfölj. Om jag bara hade vitare tänder.”. Att blicka framåt och sträva efter något vi tror ska ge oss en känsla av tillfredsställelse, glädje eller lycka får oss att hålla oss i rörelse och inte stagnera. Men det riskerar samtidigt att fylla oss med ett permanent missnöje av att inte ha nästa pryl, högre inkomst, fler vänner eller attraktivare instagram-feed på semestern.På 60-talet myntade Tage Erlander uttrycket “De stigande förväntningarnas missnöje”, en reflektion kring att samhället och levnadsstandarden blir bättre och bättre, människorna blir rikare och rikare men missnöjet bland medborgarna finns kvar. Det går inte tillräckligt fort, nu har alla visserligen råd med bil men vi vill ha finare bilar, det finns trots allt fortfarande problem i samhället och så vidare.


Jag kan dra parallellen till när Moa och jag startade Molodi Podcast för snart ett år sedan, när det snabbt blev 20 återkommande lyssnare var vi glada att någon ens väljer att lyssna på det vi vill dela med oss av.

När det sedan växte och vi gick förbi 100 lyssnare ett par avsnitt in på första säsongen var det nästan lite euforiskt i sin enkelhet. Därefter började det smyga sig in små tankar som “varför ökar det inte i samma takt längre, det finns så många poddar som har tiotusentals lyssnare..”. Fokuset riskerade snabbt att skifta från glädjen i att dela med sig av det vi gör och den härliga feedback vi får från de som lyssnar till att börja stirra på antalet lyssnare istället.


Jag menar inte att du ska nöja dig med det du har enligt någon gammal devis om att “gräset inte alltid är grönare på andra sidan”. Oavsett om det handlar om jobb, relationer eller pengar så tar vi bättre beslut ju mer vi känner till om området. Att längta efter eller att sträva efter något nytt, något bättre eller bara något annorlunda kan vara en väldigt energifylld drivkraft. Det viktiga är att strävan går i linje med vad vi själva faktiskt vill och inte är sprungen ur en idé om vad “någon som jag borde vilja ha”. Om vi driver oss själva utifrån från andras förväntningar eller vår idé om andras förväntningar riskerar känslan när vi når fram till vårt mål, att inte alls motsvara de förväntningar vi hade. Därför gör man sig själv en stor tjänst genom att lägga tid på att få koll på sina värderingar och vad man vill. Det är verktyg för just detta vi vill dela med oss av - verktyg för att själv komma en bit på vägen med att skapa ett liv som känns lika bra som det ser ut.

Lyssningstips: Säsong 1 avsnitt 8 “Vad vill jag?” & Säsong 1 avsnitt 3 “Värderingar”. Om du är patreon hittar du både eftersnack och worksheets till båda dessa avsnitt. /Aaron


988 visningar0 kommentarer

Comments


_81A9736_edited.jpg
bottom of page