top of page
Sök
  • Skribentens bildMoa

Vad Vill Jag?

Uppdaterat: 2 okt. 2023

Vem är jag?” och ”Vad vill jag?” är två av de vanligaste frågorna som är anledningen till att mina kunder kommer till samtal hos mig.Faktum är att när du var liten visste du exakt vad du ville. Du åt när du var hungrig

och sträckte upp armarna när du ville bli buren. Vid en tidig ålder, om du är som de flesta, lärde du dig att dina egna behov och önskningar inte alltid var önskvärda, kanske fick du till och med höra att det var fel och dåligt att ha egna behov. Kanske fick du lära dig att andra människor visste bättre än du vad du ville och behövde och att du därmed valde att foga dig istället för att stå upp för dig själv och ge dina behov en röst. Lydnad och att foga sig har länge varit idealet och praktiskt i ett industriellt samhälle. Ifall du ändå gav uttryck för stora drömmar, upptäckarlust mm. kan du ha fått höra saker som att du tog för stor plats, var för mycket eller jobbig. Om du i samband med detta upplevde skam, avvisning, eller blev ignorerad är chansen stor att du tolkade detta som att det var något fel på dig för att du ville det du ville. På så sätt tystnar den egna inre vilja. När vi tar oss tid att återupptäcker våra djupaste önskningar får i samma veva tillgång till nyvunnen uthållighet. En uthållighet att steg för steg gå långa sträckor för att nå det vi eftertraktar. Det är en resa som vi behöver göra igen och igen och igen. När vi ger röst åt våra inre behov och vår inre vilja kommer vi också ihåg vilka vi verkligen

är.Vad är vilja?

När jag talar om inre vilja kanske jag talar om det på ett annat sätt än man i vanliga fall gör. I min värld är den inre viljan den livsenergi som rör sig genom din kropp och visar klart och tydligt hur du skall agerar i tjänst för dig själv och de människor du bryr dig om. När jag som din coach frågar dig vad du vill lyssnar jag efter rösten av ditt inre kall, inre vägledning, ambitioner, förhoppningar, drömmar, syfte, vision, längtan och behov. Jag lyssnar på vad du säger och vad du inte säger. Jag lyssnar på vilka begrepp du använder och vilka symboliska metaforer du använder. Du kan lyssna till dig själv med samma slags öra. Vad är behov?

På 1960 talet skapade Marshal Rosenberg Non Violent Communication. I ramverket för NVC är behov den fundamentala motivationen bakom alla våra handlingar, våra djupaste mänskliga begär. Behov är universal, mellanmänskliga kvalitéer som bidrar till en känsla av fullbordande och känsla av att något är komplett. Det vi alla har behov av är samhörighet, fysiskt välbefinnande, självstyrande och lek. Alla människor har samma väsentliga behov; det är hur vi väljer att möta dem som varierar. Förmågan att urskilja vad du vill ha och behöver är som en muskel. Om du är som många av mina kunder när de först kommer till mig kanske just viljan är en muskeln som du inte har tränat så mycket. Men precis som dina andra muskler så går de att träna upp. Med konsekvent träning kan du stärka din förmåga att identifiera vad du behöver och vill ha på en relativt kort tid.
- Vad vill jag ha just nu? - Vad behöver jag just nu? - Vad längtar jag efter?

”Gymövning” för viljemuskeln:

1. Lägg allt annat åt sidan och fokusera helt och fullt på den här övningen ett tag.


2. Uppmärksamma nu vad du längtar efter. Ställ dig själv frågorna:

- Vad vill jag ha just nu?

- Vad behöver jag just nu?

- Vad längtar jag efter just nu?


3. Skriv ner svaret på de tre frågorna. Du behöver inte gå så långt som till handling. Den här övningen handlar om att träna upplyhördheten inåt mot vad du vill, behöver och längtar efter just nu.


4. Du kan göra övningen med fokus på just denna stund, på vad du vill, behöver och längtar efter denna vecka eller i perspektivet hela livet. Dessa tre frågor funkar bra i både micro-och macro format.


5. När du har gjort övningen några gånger kan du gå tillbaka och titta på vad du har skrivit ner. Finns det något som återkommer vid flera tillfällen? Ser du teman? Om du skall göra något så är det just dessa saker som du skall fokusera på först.

Tips från coachen: Tillåt dig att skriva ofiltrerat och fritt. Dina svar kanske är något i stil med en kopp kaffe, en helkroppsmassage, ett nytt jobb, en spännande dejt, åka på din drömresa eller kura upp i soffan med en god bok. Ta med dig frågorna ovan när du fortsätter med din dag och vecka och sätt ett alarm på telefonen för att fråga dig själv dessa frågor 2-3 gånger under dagen. En gång när du vaknar, någon eller några gånger under dagen och när du kryper till kojs. Ju mer du tränar ju lättare blir det att identifiera vad du vill och ju klarare din vilja är för dig ju

mer kommer du att kunna anpassa dina beslut efter dina behov. Lycka till!

I avsnitt S4E9 - Vad vill jag? av MOLODI podcast pratar vi om att gå från "Jag vill, jag vill jag vill" till "Vad vill jag? Vad vill jag? Vad vill jag?" När du vill ha vidare guidning i frågorna Vem är jag?” och ”Vad vill jag?” är det timing att signa upp för kursen Livskompassen


Enjoy!

/Moa

249 visningar0 kommentarer

Comentários


_81A9736_edited.jpg
bottom of page