top of page
Sök
  • Skribentens bildMoa

OTHELLO-STRATEGIN

Vad mörkt och kallt det har blivit! Djävla skit det här med pandemin och allt vad det innebär.Förra veckan hade jag en konversation på ämnen med min klient Maria. Precis som jag hamnar hon där ibland, utan att själv vilja. Jag känner igen mig i frustrationen att samtal ibland antar en klagande ton. Även om jag ser det i stunden, uppmärksammar det, har viljan att byta samtalsämne på studs så kan det vara svårt. Jag har funderat mycket kring detta och har experimenterat mig fram till en strategi som funkar 8 av 10 gånger. Jag kallar den Othellostrategin. Du kanske känner till brädspelet med den gröna spelplanen och de svart/vita markerna. En färg per sida. Spelet går ut på att man skall vända så många av den andres marker som man kan till sin egen färg. Jag tänker att min strategi fungerar på samma sätt. Ett sätt att använda och bjuda in det den andre säger och vända det till något nytt. Att använda det min kompis/granne /kollega också säger men spegla det från ett annat håll.   

Exempel 1: Kompis: Sjukt det här med corona! Snart blir jag väl av med jobbet också! Jag: Ja det är utmanande med osäkerhet. Visst är det fint med säkerhet och förutsägbarhet, det skapar ju en känsla av trygghet. Exempel 2: Min vän: Kassörskan på mitt snabbköp är så otrevlig och dryg, jag skall sluta handla där. Jag: Visst är det grymt med bra service. Bara ögonkontakt och ett ”ha en trevlig dag” gör ju att man går därifrån med ett leende på läpparna.


Det du gör med Othellostrategin är helt enkelt att lyssna efter vad den andre gnäller/ klagar över. Det är ofta avsaknaden av något ”klaget” handlar om. Bra väder, god hälsa, trevliga grannar, uppåtgående bostadsmarknad etcetera. Nu vänder du den andres othellomark till en annan färg genom att flippa konversationen till det hen vill ha mer av i sitt liv. Du motsäger inte att det hen säger. Du motbevisar inte vad som sägs utan bara ”vickar över” konversationen i en annan riktning. Ibland går det bara inte, så är det bara, men ofta, ja ofta blir jag förvånad över hur lätt det går. Personen i fråga märker det knappt och så är vi på ett nytt spår. Då tänker jag, det är bara en dålig vana hen har. Och så pratar vi vidare.


Kanske stöter du på samma sak som jag och Maria ibland. Kanske Othellostrategin är något för dig. I MOLODI podcast finns ett avsnitt om just othellostrategin. Lyssnar här!


Enjoy!

/Moa

116 visningar0 kommentarer

Comments


_81A9736_edited.jpg
bottom of page