top of page
Sök
  • Skribentens bildMoa

Stoppa inte sorg i din papperskorg

Sorg är normalt och tillhör livet. När en livsförändring sker, alltså när något tar slut och något annat börjar, är det viktigt att låta sig känna känslor och att våga prata om dem. Sätta ord på det som känns. Som den som står bredvid någon i sorg hjälper det ofta att bara finnas där och lyssna, inte låta sorgen skrämmas utan snarare att den får kroka arm med skam och göra sig ett bo.
Sorg är en naturlig känslomässig reaktion på en förlust, saknad eller separation. En stark känsla som ofta är full av smärta. Det är som ett litet visitkort från det svåra vi har gått igenom. Något att visa upp för oss själva och omvärlden, att det har hänt. Att gå igenom sorg, oavsett vad den beror på, betyder ofta att vi behöver sänka kraven på oss själva under en period, ta det lugnare och vara varsamma med oss själva.

Sorg kan manifestera sig på många olika sätt. Många tänker att sorg = tårar. Kroppen kan också reagera på sorg på många andra sätt. Rastlöshet, enorm trötthet, ilska (snabba humörsvängningar) rädsla, ångest, oro, ont i magen, sömnbesvär, känningar kring hjärtat eller andra mer diffusa symptom.

Att vi diskvalificera vår känsla av sorg med att ”det är väl inget att var ledsen för” och ”andra har det värre” eller ”det här är ett I-landsproblem”. Man låter helt enkelt intellektet trumfa känslan.

Varje sorg är unik. det finns inget rätt eller fel sätt att sörja.

Det är viktigt att våga visa känslor, att hålla det inom sig gör att man försöker fly från dem. Att i överdriven utsträckning bedöva sig med jobb, spel, alkohol/droger eller på andra sätt självmedicinera bort sorgen funkar sällan i längden. Det är bättre att ta kalven vid hornen innan den hinner bli en tjur (lyssna mer på detta ämne i S1E11 – Ta Kalven Vid Hornen). Att ta sig igenom sorgen. Kan det bli bättre? Ja. Det som är just nu kommer inte vara för evigt (lyssna mer om detta ämne i S1E7 – Is This Going To Be Forever?). Det finns tyvärr inga genvägar. När allt känns i kras och omskakat i grunden (för det gör det emellanåt, vi pratar bara inte om det) så kan det vara en god ide att hålla fast i sina vardagsrutiner. Sova, äta, träna och att vara bredvid någon i vanliga rutinsysslor kan vara en bra hjälp.

Självklart skall man söka professionell hjälp om man behöver det. Vi vill med poddavsnittet S2E12 bara lyfta att sorg är en normal del av livet och att faktiskt sörja och känna det man känner kan vara vägen igenom sorgen många gånger.


Enjoy!

/Moa & Aaron135 visningar1 kommentar
_81A9736_edited.jpg
bottom of page