top of page
Sök
  • Skribentens bildMoa

Mycket pengar = Odelad lycka?

Att inse att pengarna har vuxit på kontot och blivit till en fin skattkista med ett kapital som faktiskt skapar betydande frihet i livet behöver inte bara vara lätt, enkelt och ge den sprudlande glädjen som många har sett framför sig. Det är däremot vanligt att det uppstår känslor av obehag, stress och till och med tomhet. Den smygande skammen och skulden över att det inte kändes lika härligt, lätt och enkelt som man drömt om tynger ner humöret ytterligare.Här är några av de vanligaste mentala utmaningarna du brottas med när du uppnått ditt frihetskapital:

1. En överväldigande känsla av tomhet/meningslöshet då den ekonomiska strävan är över.

2. Upplevelsen av utanförskap när andra pratar bolåneränta, lån och andra ekonomiska bryderier.

3. En balansakt att planerar resor och upplevelser med vänner och familj med andra ekonomiska möjligheter. 4. Förlust av en viktig ursäkt. (Jag har inte tid! Jag har inte råd!) 5. Skuld och skam. Tankar som " jag borde inte tycka att detta är ett problem/utmaning! Jag har det ju så bra."

Vi har sedan -80 talet levt i ekonomins tidevarv där vi som samhälle har utgått ifrån antagandet att ekonomi löser allt.

Den som är rik har vunnit spelet och skall därmed vara nöjd och tillfredsställd och inte ha några problem eller utmaningar. Sanningen är att när vi har uppnått ett mål uppstår det naturligt en tomhet. Det kan vara att träna inför och sedan springa ett ultramaraton, sträva efter en befordran och tillslut få den etc. Många upplever en kortvarig rusig glädje som sedan byts ut mot tomhet. Tomheten fylls sakta av en känsla av meningslöshet, rastlöshet och/eller skuld och skam. Du är framme, du är klar, inget mer att hämta. Den frenetiska aktiviteten och strävan har förbytts till något som kan liknas vid inre stiltje. Ett odefinierat, obehagligt inre gnagande gör sig påmint. Just när det sker blir det obehagligt och många av oss väljer att handla reaktivt. Skammen och oron får oss att vända tillbaka. Till det kända, till det som var. Girigheten får oss att löpa åt andra hållet, gör att vi flyttar fram målsnöret, strävar och kämpar lite till.

Med närvaro och mod kan vi välja den värdefulla vägen att våga stanna upp i tomheten.

Stanna upp i det ovana vakuumet av aktiviteter som avlöser varandra och ställa oss nyckelfrågan: -Vad vill jag nu!? Svaret på frågan bor i stillheten. Våga lyssna tills lusten kommer tillbaka.

Ett reaktivt liv i ständig flykt från obehagskänslorna i vakuumet är inget kvalitativt liv. Känslan av den eviga meningslösheten kommer att jaga dig resten av ditt livet.

In och igenom obehaget, ovissheten och känslan av förlust av kontroll är den enda vägen till ett meningsfullt och blommande liv. Detta är vad många av våra hjältesagorna egentligen handlar om. (Harry Potter, Sagan om ringen, Narnia, Star-Wars mfl.)

Det är i sig bevis på att du inte är ensam om att göra denna resa utan en väg som har vandrats av många generationer innan dig.

Du är med andra ord inte ensam om att uppleva utmaningar med uppnått frihetskapital. Nu när du vet om det kan du gå vidare och skapa strategier framåt som stämmer överens med den du är och vad du önskar i livet. Låt inte ovan fem punkter hindra dig från att glädjas åt din rikedom.


XO,

Moa


109 visningar0 kommentarer

Comments


_81A9736_edited.jpg
bottom of page