top of page
Sök
  • Skribentens bildMoa

Ditt personliga mission statement

Företag har skapat mission statements sedan länge för att förklara varför och vad de gör.Byggbolaget Skanska har sitt mission statement ”Att bygga ett bättre samhälle”, Spotifys mission statement är ”To unlock the potential of human creativity”, Samsung pay ” Turn your phone into your wallet”. IKEA ”To create a better everyday life for the many people”. Dessa manifest bekräftar en organisations grundläggande övertygelser, värderingar och stärker företagets långsiktiga vision. Ett personligt mission statement är ungefär som ett företags mission statament, det beskriver din övertygelse vad du står för och hur du planerar att skapa ett liv som förkroppsligar dina värderingar. Med andra ord blir det din personliga definition av framgång – en som är skild från andras godkännande.


Ditt personliga mission statement är ett kort uttalande, vanligtvis en mening eller två, som anger en riktning som du tänker dig att ditt liv skall gå i.

När du upplever ”imposter syndrom” (alltså känner dig som en bedragare som snart kommer bli påkommen med att inte kunna eller veta något av värde) tvivlar på dig själv eller upplever motstånd mot förändring så kan du hämta kraft i ditt personliga mission statement för att återknyta till dit djupare syfte och motivation.
Så här skapar du ditt eget mission statement.

Den här övningen hjälper dig att återknyta till dit högre syfte. Din uppgift är att skapa ett personligt mission statement som beskriver ditt ”varför” i livet.

1. Brainstorma ditt varför genom att tänka på följande.

· Vad inspirerar dig och får dig att hoppa upp ur sängen på morgonen?

· Vad är dina inneboende styrkor?

· Hur kommer du att mäta framgång i ditt liv?

· Vad är du för? Vad är du emot?

· Vilka motgångar har du upplevt och vad har de lärt dig?

· Vilka värderingar, grundläggande karaktärsdrag eller färdigheter vill du utveckla vidare?

· Vilka fraser, ”sayings”, hjälper dig att navigera i vardagshandlingar?

· Vilka viktiga relationer vill du kultivera i ditt liv?

· Hur vill du känna varje dag?

2. Håll ditt personliga mission statement kort och koncist. Inte mer än tre meningar.


3. Använd ett positivt och upplyftande språk. Istället för att använda formuleringar som tar avstamp i vad du inte vill göra, fokusera istället på vad du vill göra och vem du vill bli.


4. Använd den förslagna mission statement mallen nedan för att komma igång. Kombinera gärna meningarna för att skapa ett manifest som är unikt, personligt och meningsfullt för dig.


Exempel på mission statement, eller på svenska: Ditt personliga manifest

”Att…(vad du vill uppnå, göra eller bli)… så att… (skäl till varför det är viktigt). Jag kommer att göra detta genom… (specifika beteenden eller åtgärder som du kommer att göra för att ta dig dit)”

”Att leva varje dag med…(välj 1- 3 värderingar eller principer)…så att…(vad det kommer att ge dig att leva efter dessa principer/ värderingar). Jag kommer göra detta genom…(specifikt beteende som du kommer att använda dig av för att leva efter dina värderingar och/eller principer)”

”Att uppskatta och njuta av…(saker du vill uppskatta mer och njuta av mer)…genom att…(Vad du kan göra genom att uppskatta och njuta av dessa saker på en daglig basis)”

Att definiera ditt ”varför” och bli kristallklar över ditt högre syfte i livet kan både bli din kompass framåt samt dit ankare som hjälper dig genom förändringsfaser och framtida motgångar.

När det blir trubbel och svårt för en stund - när din optimism, entusiasm sina och din framfart i livet stannar av. Då går du tillbaka till ditt personliga mission statement som hjälper dig att tro på dig själv, hålla fast vid din plan och bär dig genom toppar och dalarna som är livet så att du kan göra framsteg oavsett hur omständigheterna ser ut.


Titta in på @studio_molodi på Instagram och lämna en fundering, fråga eller dela med dig av hur du formulerat ditt mission statement.


Enjoy!

/Moa

411 visningar0 kommentarer

コメント


_81A9736_edited.jpg
bottom of page