top of page
Sök
  • Skribentens bildMoa

Varför det är svårt att prata om pengar

Uppdaterat: 16 feb. 2022

För många av oss är pengar ett obekvämt ämne att tala om. Många skulle hellre dela med sig av intima detaljer om sitt privatliv än att öppet redovisa sin balans på bankkontot eller hur mycket de gör av med och tjänar varje månad. Vi både älskar och hatar pengar. Det är för många inte helt oproblematiskt att leva med dem och vi kan inte leva utan dem. Det är precis som mat, på ett eller annat sätt behöver vi ha ett förhållande till både pengar och mat, resten av våra liv. Det är helt enkelt svårt att välja bort. Pengar kan vara en fantastisk källa till glädje och kreativitet och det kan skapa stor frustration och elände. Allt beror på vår relation till pengar.

Oavsett om du är medveten om det eller inte så tar du med dig dina tvivel, rädslor, förhoppningar och förväntningar varje gång du hanterar pengar. Varje gång du betalar räkningar, skickar en faktura, betalar för lunchen eller skänker pengar till välgörenhet.

Pengar berör nästan varje aspekt av livet. Arbete, fritid, kreativa aktiviteter, hem, familj och andliga förehavanden. Allt vi gör och drömmer om är påverkat av vår relation till pengar. Oavsett om du drömmer om att göra en jorden runt-resa, skapa en rosenträdgård, ta ett år ledigt för att skriva en bok eller lära dig mer om marina däggdjur så är visionen intimt sammanflätad med möjligheterna och fallgroparna kring din relation till pengar.


I dag är vi omgärdade av information, råd och kunskap som aldrig förr. Ändå är det ofta som de goda råden och informationen stannar vid en intellektuell exercis och inte omsätts i handling. Det finns många som har läst flera finansiella artiklar, avhandlingar, investeringsråd och/eller tagit råd av finansiella investerare men aldrig satt planen i rullning.

Pengar är pengar. Allt annat är en emotionell projektion.

Att förvärva information och råd om hur du skall investera dina pengar är lätt. Tricket är dock att sätta bollen i rullning och agera på den information som du inhämtat. Att göra något som förbättrar livskvaliteten för både dig själv och de som du älskar.


Det är vad coaching handlar om.


Med någon som använder coaching som verktyg, har människor möjlighet att både överkomma personliga ekonomiska emotionella blockeringar och att uppnå mål som har mening och substans.

Människor som är framgångsrika ekonomiskt ser ofta pengar som varken goda eller onda. Pengar är pengar. Allt annat är en emotionell projektion. Pengar är helt enkelt energi, inget mer, inget mindre. Som elektricitet kan de användas för att ”lysa upp” våra liv eller så kan det ge oss en stöt, om hanterad på fel sätt. Vi kan använda pengar för att ge bränsle åt våra mål och drömmar eller så kan vi uppleva obehaget av att slösa bort dem på något (som vi i efterhand kanske inte ens minns vad det var!). Det är därför coaching kan vara en värdefull resurs just när det kommer till att bli mer medveten om och att utveckla ditt personliga ekonomiska EQ. Pengar kan därmed helt och fullt bli en språngbräda till ditt drömliv.


Har du läst boken Att vara lycklig och Rik? Om inte så beställer du den enkelt HÄR.

Medan du väntar på leveransen kan du lyssna på MOLODI Podcast - S2E3 - Lycklig och Rik ;)

XO, Moa

99 visningar0 kommentarer

Commentaires


_81A9736_edited.jpg
bottom of page