Många av oss lever med tron att livet borde vara enkelt och att lycka är kopplad till bekvämlighet. Men när vi ständigt strävar efter bekvämlighet, kan vi fastna i gamla vanor och undvika att utmana oss själva. Detta kan ha flera negativa effekter på vår personliga utveckling och vår förmåga att utforska nya möjligheter i livet.
Ju mer vi håller fast vid det bekanta och undviker förändring, desto mer riskerar vi att missa spännande möjligheter för personlig och professionell tillväxt. Att prioritera rutin och bekvämlighet kan också kväva vår kreativitet och göra det svårt att hitta innovativa lösningar på problem.
När vi lär oss något nytt, till exempel att cykla eller simma, är vi sällan mästare från början. Det tar tid och tålamod att utveckla nya färdigheter. Som vuxna kan vi bli rädda för att vara nybörjare och undviker att prova något nytt av rädsla för att inte vara tillräckligt bra.
Ju äldre vi blir, desto mindre benägna är vi att testa nya saker. Att våga vara dålig på något är en färdighet i sig själv. Som barn tänkte vi inte så mycket på det utan bara gjorde det, men när vi blir vuxna blir vi bekväma, förlorar vår lekfullhet och stannar kvar i vår komfortzon med tanken "vad kommer andra att säga".
När vi ger oss in i något nytt, är det vanligt att vi inte är särskilt skickliga från början. Om vi överväger att byta karriär, kan det kräva att vi investerar i vidareutbildning, vilket i sin tur kan leda till ekonomiska påfrestningar och liknande utmaningar. Det är lätt att låta dessa utmaningar skapa en känsla av rädsla, som kan vara svår att övervinna. Trots att den initiala investeringen kan resultera i tillfälliga prestationsdippar inom olika områden i livet, så blir det lättare med tiden ju mer vi övar och accepterar att vi inte behöver vara perfekta från början.
När vi försöker leva upp till perfektionens normer, blir skam ofta vår närmaste följeslagare.
Som Brené Brown påpekar, när vi försöker leva upp till perfektionens normer, blir skam ofta vår närmaste följeslagare. I mitt arbete med klienter ser jag ofta hur strävan efter perfektion kan bli ett betungande hinder på deras väg till personlig utveckling och förändring.
Många av mina klienter kämpar med att hantera den inre kritikern och den skam som uppstår när de inte uppfyller sina egna eller samhällets högt ställda förväntningar. De kan tveka att ta steget mot att prova nya saker, eftersom de är rädda för att misslyckas eller inte vara tillräckligt bra. Det är här mitt stöd som coach kommer in.
Min roll är att fungera som en trygg och stödjande plattform där klienter kan utforska sina känslor av otillräcklighet och skam. Jag hjälper dem att förstå att det är okej att vara sårbar och att misstag och motgångar är en naturlig del av livet och utvecklingen.
Ett exempel på vad som händer när klienter vågar ta steget mot förändring är att de ofta upplever en enorm känsla av frihet och lättnad. När de övervinner sin rädsla för att inte vara perfekta och vågar prova nya saker, kan de uppleva en större kreativitet, glädje och en starkare koppling till sin egen autentiska identitet. Det är som att en tyngd lyfts från deras axlar.
För att återupptäcka lekfullheten och minska fokuset på prestation och perfektion, uppmuntrar jag klienter att utforska sina intressen och passioner utan att vara rädda för att misslyckas. Jag uppmuntrar dem att se varje steg som en lärandeupplevelse och att vara snälla mot sig själva när de möter motgångar.
Genom att skapa en trygg miljö och erbjuda stöd och uppmuntran, kan klienter gradvis hitta tillbaka till lekfullheten och glädjen i livet. Det är i dessa stunder av sårbarhet och experiment som de ofta upptäcker nya sidor av sig själva och börjar trivas i sig själva igen, bortom kraven på perfektion.
Vad blir ditt första steg idag?
Känner du att det är dags för dig att ta ett steg i en ny riktning men är osäker på var du ska börja? Den 7 november startar kursen Livskompassen. En 4-veckors kurs där vi tar fram riktningen för Ditt liv. Läs mera om Livskompassen eller boka in en Discovery-session så kartlägger vi tillsammans ditt nästa steg.
/Moa
Comments