top of page
Sök
  • Skribentens bildMoa

Tisdag i februari. Är du motiverad? Glad och peppad?

Statistiskt sett är vi som mest motiverade på nyårsafton. Vi drömmer och visionerar om det nya året, ser framför oss hur fantastiskt det skall bli. Sedan kommer ofta vardagen och de inarbetade vanorna emellan och vi har kvar drömmarna och visionerna, men de glider allt längre bort och blir som vaga silhuetter i horisonten. Hur håller vi motivationen uppe?


Genom alla samtal jag har haft som coach de senaste tio åren har jag lärt mig att det som motiverar människor är utmaningar, i lagom mängd. Att bli riktigt bra på något samt att göra något som bidrar till andra. Jag är fascinerad av fenomen som företaget GITlab. X antal anställda och x antal fans som på sin fritid ägnar sig åt att förbättra företagets kod, gratis.

För att finna inre solid motivation behöver det personliga syftet vara tydligt. Vad är viktigt för mig och vad vill jag bidra med. Är det oklart kan det vara trixigt att hitta den där inre motivationen som får en att lämna sängen på morgonen med spänst i benen.

Har du hittat och definierat ditt syfte?

Jag tänker ofta på livet som en skattjakt. Det gäller att spana efter tecken som leder en den rätta vägen. Minns du leken ”gömma nyckel” som du kanske lekt som liten? En person gömmer en nyckel i ett rum och sedan får den andra komma in och leta. Den som har gömt nyckeln guidar den sökande genom att säga varmare eller kallare beroende på om man närmare sig nyckeln eller inte.


Om man översätter det till livets skattjakt är ”varmare” de stunder i livet du upplevt glädje, värme, gemenskap och tillfredställelse. Tänk tillbaka på när du senast kände känslor som dessa. Vart var du? Vad gjorde du? Med vilka var du? Var du kanske själv?
Skriv ner ett par olika tillfällen när du upplevt dessa ljusa, varma stunder. När du har tecknat ned ett par olika tillfällen kan du titta igenom dina anteckningar. Ser du några mönster? Är det tillexempel en plats, tid på dygnet eller några specifika saker du ägnat dig åt som återkommer i dina exempel? Om så är fallet, är det med högsta sannolikhet pusselbitar och ledtrådar till vad som gör dig glad och kanske till och med lycklig i livet. I dessa pusselbitar och ledtrådar ligger ofta ditt personliga syfte inbäddat. Så, om ett rikt och glädjefullt liv intresserar dig, ett liv där du ofta känner motivation, då rekommenderar jag dig att ta en liten stund för att gå på ”skattjakt” efter motivationen. Du kommer att bli rikt belönad.

Kanske vet du redan vad som motiverar dig? Kanske är det dags att se över om dina tidigare antaganden om dig själv stämmer. För att ta dig närmre det som är viktigt för dig, handlar det om något så enkelt som att vara villig att se vilka ledtrådar och pusselbitar som finns omkring dig, och göra medvetna val utifrån dom.

Happy hunting! /Moa

39 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


_81A9736_edited.jpg
bottom of page