top of page
Sök
  • Skribentens bildMoa

Sätt ord på det!

Uppdaterat: 12 dec. 2020

Att sätta ord på saker är inte alltid det lättaste, speciellt när det handlar om det inre landskapet. Vi hittar på och kommer överens om användbara begrepp och förklaringsmodeller för att kunna prata konkret om komplexa saker. Det förenklar hur vi talar om saker så att vi inte behöver ödsla massor med tid på att finna konsensus om vad vi menar. Det gör att vi istället kan lägga tid på det som är intressant och viktigt för oss.Vi har satt samman en lista på de ord och begrepp vi använder återkommande i arbete med kunder, bloggar och poddar. Kanske känner du igen innebörden även om du inte har haft ett ord för det tidigare?


MOLODI-begrepp

1. TANKETRÖST - En tanke man vill ha eller behöver ha för att känna sig trygg och säker

2. ENERGISALDO - Är ett begrepp som likställer din energi med din ekonomi. Begreppet möjliggör att du kan göra en saldocheck med dig själv innan du försöker ta ut mer energi.

3. PERSONLIGT PANOPTIKON - Hur vi själv har tagit rollen som vår egen övervakare och noga vaktar att vi med beteenden/ tankar/ handlingar håller oss inom de ramar som vi tror gäller.

4. LYCKLIG OCH RIK- Man kan vara både lycklig & rik på en och samma gång… ja, det är sant! Att skapa ett liv som känns lika bra som det ser ut.

5. NJUTA SIG TILL FRAMGÅNG - Att som metod göra mer av det man njuter av och gillar. Det fyller på depåerna så att vi också bättre kan hantera utmaningar.

6. FAKE MÅL- Mål som du satt upp men som egentligen inte är dina. Du har av vana/ lathet dragit slutsatsen att ”en sån som jag borde vilja det här”.

7. PSEUDOPROBLEM - Ett problem som du omhuldar och frenetisk försöker lösa som distraktion för något annat problem som ligger ”under ytan”.

8. PERSONLIG KOMPASS - Att stämma av med din inre värdegrund, utmärkande karaktärsdrag och önskan i livet när du tar ut kursen i livet eller navigerar i vardagen.

9. OTHELLOSTRATEGIN - Att vända klagande till mål. Motsatsorden är lika sanna. Läs blogginlägget om othellostrategin!

10. PELLES FICKLAMPA - Att ”lysa” på det som skrämmer oss för att få bättre syn på vad det är. Precis som i Jan Lööf´s bok om Pelle (google it). Sätt ord på rädslan, på känslan för att definiera konturerna i dimman eller mörkret.

I podden som släpptes helgen 12-13 december pratar vi med djuplodande om flera av dessa begrepp. Du hittar MOLODI podcastSpotify, iTunes och där poddar finns eller här på hemsidan.


Något begrepp som känns bekant? Skriv en rad till oss på instagram @studio_molodi!


Enjoy!

/Moa

121 visningar0 kommentarer

Comments


_81A9736_edited.jpg
bottom of page