top of page
Sök
  • Skribentens bildMoa

På tröskeln till en livsförändring

Det finns perioder i våra liv när våra till synes välordnade liv börjar spricka i sömmarna, skava mycket eller helt falla i bitar. Livet funkar helt enkelt inte längre som det en gång gjort.

Det kan vara att relationen knakar, det börjar värka av längtan till en partner, barn eller att flytta ut på landet eller in till stan.Förändringen kan ha växt fram över tid sakta och stegvis eller med en oväntad plötslighet, som en fallucka. Från en dag till en annan är livet inte sig likt längre. Man blir uppsagd, partner vill separera, besked om sjukdom eller lotterivinst/arv. Någonting fundamentalt är nu annorlunda i ditt liv. Det kan också hända att vi översvämmas av en envis leda och ett missnöje med livet överlag eller en subtil smygande känsla av att något inte är som det ska.


Livet känns helt enkelt inte lika bra som det ser ut. Det har uppstått en inkoherens, en spricka och gap mellan inre och yttre verklighet.

Detta upplever många som skrämmande, främmande och besvärligt. Detta är ett tillstånd som vi i dag inte pratar om i vår kultur, det är dock en helt normal och naturlig del av livet. Det är i dessa passager, perioder i livet som vi har möjlighet att omdefiniera oss själva, bestämma igen vilka vi vill vara eller helt enkelt skala av ett lager och bli mer av de vi verkligen är. En mycket fruktsam, potent period som om vi vet vad det är och hur vi skall leva igenom det, kan bära mycket frukt i form av lycka, nöjdhet, sammanhang och glädje framåt.

Jag träffar i mitt arbete många som helt enkelt bara har nått en tid i livet (medelåldern) när vi helt enkelt inte längre kan undvika den inre längtan som vet att där finns något mer. Artisten BJÖRK sjunger i en av sina låtar ”There is more to life than this”, och det beskriver känslan som många har. Något som är mer meningsfullt något mer som är möjligt i vårt liv. Något vi kan se i ögonvrån som knackar på men inte helt till fullo givit sig till känna än.


När vår gamla livsstruktur (vanor, rutiner och antaganden) börjar falla samman så är vi i vid ingången/början på en lifetransition (eller livsövergång). Det är en väldigt speciell och på något sätt helig, potent tid fylld med osedda, väl förklädda möjligheter.

Om denna möjlighet tas på allvar, uppmärksammas och levs igenom medvetet så kommer ditt liv att expandera och vi blir på något sätt återfödda (som en Fenix) till ett större välbefinnande och fler möjligheter i livet.

Om vi vägrar eller förnekar denna möjlighet så kommer vårt liv att stagnera åtföljt av tecknen och symptomen på envist känslomässigt lidande och kanske fysiska sjukdomssymptom (magkatarr, huvudvärk etc.) vars ursprung kommer att upplevas som oklara vid en första anblick.


Det är därför som vi ofta finner att vi möter de stora livsövergångarna i våra liv i en period då vi upplever smärta, stress och sjukdom. Så det är därför vi behöver lära oss att se genom mörkret och acceptera ”kallet” till ett nytt kapitel i livet, bli intresserade och nyfikna på möjligheterna det ger och hitta inspiration, pepp och kanske ledning i det stora berättelserna om transformation och förändring.


Enjoy!

/ Moa


474 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Livsplan

bottom of page