top of page
Sök
  • Skribentens bildMoa

Från klar vision till verklighet – Så gör du din egen vision board!

Nytt år och nya möjligheter, men vad vill jag egentligen? Oavsett om du vet exakt vad du vill eller just vill ha klarhet i detsamma är en vision board en bra hjälp på vägen. En klar vision för det du vill nå är bara klar om den är tydlig och preciserad.


Jag hittar inget tillfredställande ord för vision board på svenska så det blir det vi kallar det. Inom sporten har man länge använt sig av mental träning och visualisering för att nå sina mål. Mästare som Armand Duplantis och Sara Sjöström har alla visualiserat sina resultat innan de uppnå dem. Duger det åt dem, duger det åt oss tänker jag.

Ordet visualisera betyder att man åskådliggör något komplext och flerdimensionellt på ett enklare och lättbegripligt sätt.

Att jobba med en vision board kan tydliggöra något som du tidigare bara sett i periferin. Vår hjärna inte är speciellt bra på att skilja mellan dåtid, nutid och föreställd framtid. Att styra dina tankar mot det du vill åstadkomma och uppleva hjälper hjärnan att fokusera på det du vill ha och flyttar dig därmed lite närmare målet. Det fungerar precis på samma sätt som när du funderar på att köpa en ny bil och helt plötsligt ser du just den modellen du funderar på att köpa överallt i trafiken. Eftersom det nu är en del av ditt fokus sorterar din hjärna ut just den bilmodellen bland alla andra bilar du ser varje dag.


Så hur går du då tillväga för att skapa din vision board?

1. Förbered dig genom att plocka fram det material du kan komma att behöva. Ett stycke styvt papper eller kartong att fästa fina bilder och ord på. Ha också sax, lim, tejp, tidningar, en skrivare, dator, fotografier, penna och papper till hands.

2. Avsätt en god stund där du i lugn och ro kan botanisera bland det material som du har plockat fram. Klipp ut/skriv ut bilder och ord som talar till dig och peppar dig och säger något om vart du vill och vart du är på väg i ditt liv. Ge dig tid att fundera på vad du vill uppleva, ha mer av och uppnå under detta år. Låt dig inspireras i processen, gå på känsla och låt dig själv överraskas över vad du väljer. Ibland vill det rationella tänkandet smyga sig in och börja göra upp planer redan nu på hur och vilket sätt detta mål skall uppnås eller till och med analysera om det ens är möjligt. Lägg dessa tankar åt sidan för nu och hänge dig åt visionen utan en tanke på handling och planer. Dit kommer du naturligt så småningom.

3. När du har ett gäng bilder/ord som talar till dig så börjar du fästa upp dem på ditt pappersark. När du är klar kan du med fördel sätta det i en fin ram för att göra det än mer tilltalande. Sätt din vision board på ett ställe där du ofta ser den. Detta är en visuell påminnelse om dina drömmar och mål.

4. Ta för vana att fråga dig själv ”Vilket litet steg kan jag göra i dag för att komma närmare min vision?”. Fokusera på processen, ta små steg och fira varje framgång mot din vision och slutmål samt ta hjälp av vänner, familjen eller en expert.


"Kan du se det kan du skapa det". Omkring just detta diskuterar vi i poddavsnitt #10 - Njut dig till framgång från säsong 1, och det hör på flera sätt ihop med vision board-tänket. Du hittar MOLODI podcastSpotify, iTunes och där poddar finns eller här på hemsidan.


Lycka till!

/Moa

390 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Livsplan

bottom of page