top of page
Sök
  • Skribentens bildMoa

Att ge sig själv lite slack: Konsten att balansera frihet och säkerhet i livets klättring

Uppdaterat: 18 okt. 2023

I klättervärlden är "slack" den viktiga skillnaden mellan framgång och misslyckande. Det är den extra rörelsefriheten som tillåter klättraren att övervinna svåra hinder utan att begränsas av säkerhetslinan. Att tillåta sig själv lite slack i livet är också en konstform, en balansgång mellan att utforska nya möjligheter och att undvika att falla för långt.

Precis som i topprepsklättring finns det två typer av människor - de som säkrar repet för löst och de som säkrar det för hårt. Båda strategierna har sina egna risker och fördelar.


Vissa av oss lever med en stor mängd slack. Vi omfamnar livets utmaningar med en fri ande, tillåter oss att ta risker och växa. Men ibland kan detta överskott av frihet leda till oväntat långa fall och ögonblick av osäkerhet. Å andra sidan finns det de som alltid håller repet strävt säkrat. De planerar varje steg noggrant, undviker risker och strävar efter stabilitet och trygghet. Men denna ständiga försiktighet kan också begränsa ens egen potential och förhindra utforskandet av nya horisonter.


Ibland är lösningen att ge oss själva tillräckligt med slack - att ge oss själva möjligheten att hitta vårt eget sätt att passera hinder och växa genom dem.

På vår klätterresa möter vi ständigt utmaningar, kända som "krux". Dessa hinder kräver både tanke och uthållighet för att övervinnas. Jag minns alla de gånger jag har kämpat vid ett krux, övertygad om att det var omöjligt att passera. Efter otal försök har det ändå varit jag som slagit handen triumferande mot väggen den översta väggen och känt mig som en helt annan person än hon som nyss tvivlade på att kruxet någonsin skulle gå att klara.


Ibland är lösningen att ge oss själva tillräckligt med slack - att ge oss själva möjligheten att hitta vårt eget sätt att passera hinder och växa genom dem. Men ibland kan för mycket slack göra att vi tappar känslan av trygghet och därmed fastnar vid hindret, oförmögna att gå vidare.


När vi zoomar ut från klätterväggen inser vi att våra känslor är allt annat än statiska. De förändras i takt med våra utmaningar och hur vi väljer att hantera dem.


Så, låt oss ge oss själva lite slack - tillräckligt för att utforska och växa, men tillräckligt för att undvika alltför djupa fall. Precis som en erfaren klättrare vet vi att balans är nyckeln till framgång. Så, låt oss ge oss själva friheten att klättra, att känna och att vara och var nyfiken på vad den perfekta mängden slack är för dig just nu.


För fler tips och insikter av detta slag, anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ med på vår fortsatta resa.


/Moa


26 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


_81A9736_edited.jpg
bottom of page